Varen en Stelling van Amsterdam

Boottocht met bezoek aan het Fort Aalsmeer en “Crash” luchtoorlog en verzetsmuseum

Ook dit uitstapje ligt aan het water van de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Op deze locatie kunnen wij met ons partyschip voor de ingang aanmeren en bent u dus direct op de plaats van bestemming.

Een bezoek aan de het Fort Aalsmeer en Crash kan ingepland worden op de volgende vaarroutes:
Rondvaart Westeinderplassen
Ringvaart van de Haarlemmermeer
Boottocht Amsterdam/ Haarlem

Fort Aalsmeer en “Crash”

Fort  Aalsmeer (1905), in de volksmond ook wel Fort Rijsenhout genoemd, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is uitgevoerd met een dubbele fortgracht. Bijzonder is dat de hefkoepelgebouwen intact gebleven zijn, terwijl de meeste daarvan tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedemonteerd en opgeblazen. Het fort biedt onderdak aan Stichting CRASH, dat hier een luchtoorlogmuseum realiseerde. In het omliggende gebied stortten in de Tweede Wereldoorlog circa 750 vliegtuigen neer.

Sinds 1987 is CRASH actief met haar onderzoek in de regio Randstad waar zij hoofdzakelijk haar werkgebied heeft. In dit gebied zijn in de oorlogsjaren circa 750 vliegtuigen neergekomen. Voor de stichting en haar werkzaamheden staat het verhaal achter het wrakdeel centraal. Hierdoor krijgen de gebeurtenissen en artefacten in ons museum meer betekenis en wordt alles in meerdere opzichten belicht, met als doel het bewaren van het cultureel historisch erfgoed.

In de collectie bevindt zich een uniek stuk vaderlandse militaire luchtvaartgeschiedenis. Als enige in de wereld heeft het onderzoek van CRASH in 1993 de vondst van een Nederlandse gevechtsvliegtuig, de Fokker D-21 nr. 229, opgeleverd. Het wrak is gedeeltelijk gereconstrueerd en is binnen de tentoonstelling nadrukkelijk aanwezig.

De research naar de luchtoorlog is nog altijd niet afgesloten en gebleken is dat er veel belangstelling bestaat bij de bevolking meer te weten te komen over deze periode. CRASH heeft recentelijk nog onderzoek gedaan naar een neergestorte Duitse Me 109 jager en een Fokker G-1 gevechtsvliegtuig.

Velen lieten het leven in de luchtstrijd die boven onze hoofden werd uitgevochten. De jonge bemanningsleden vochten voor onze vrijheid, daarom mogen wij niet vergeten wat zij hiervoor hebben gedaan. Soms betaalden ze de hoogste prijs!

Tijdsduur: Deze combinatie is geheel afhankelijk van de vaarroute, een bezoek aan het fort Aalsmeer  neemt ongeveer 1 uur in beslag. ( in combinatie met Crash 1.5/ 2 uur)
Kosten bezoek Fort Aalsmeer: vrij toegangkelijk, rondleiding gaat op afspraak
Kosten bezoek “Crash”: € 3,50 p.p.

Aangezien geen feestje hetzelfde is bieden wij u graag een offerte op maat aan.

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Wij spelen graag in op uw wensen, het is tenslotte uw feest.

 

Heeft u interesse of vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 0172 - 519 329
of of vraag een offerte aan: