Rondvaart Ringvaart van de Haarlemmermeer met partyboot

Geniet van de geweldige en afwisselende rondvaart Ringvaart van de Haarlemmermeer.

De ringvaart is 150 jaar oud en loopt om de Haarlemmermeer heen. In 1852 is men begonnen met droogleggen van de Haarlemmermeer, wat tot de 60 km lange Ringvaart van de Haarlemmermeer heeft geleidt. De Ringvaart ligt in de driehoek Amsterdam – Leiden – Haarlem.

De Ringvaart Haarlemmermeer staat bekend om z’n zeer goede kwaliteit viswater. Veel gevangen soorten zijn: Brasem, Voorn, Karper, Snoek.

De gemiddelde diepte van de Ringvaart is ongeveer 2.4 meter.

De Rondvaart Ringvaart van de Haarlemmermeer brengt u o.a. langs het Amsterdamse bos, Schiphol, Aalsmeer, Zwanenburg, Lisse etc.

De A4 kruist de Ringvaart ( t.h.v. onze thuishaven) d.m.v. het Aquaduct. Ondertussen ligt er al een 2e Aquaduct voor de HSL. Voor de verbreding van de A4 komt aan de Oostzijde van het bestaande Aquduct een nieuw Aquduct. Het bestaande Aquaduct blijft dienst doen in de rijbaan van Amsterdam naar het zuiden.

In de Ringvaart vinden we de drie stoomgemalen die voor de drooglegging van de Haarlemmermeer zijn gebouwd:

  • Gemaal Leeghwater ( bij Kaag), Het gemaal De Leeghwater heeft tot 1912 op stoom gedraaid, toen werden de stoommachines vervangen door dieselmotoren. Tegenwoordig wordt de Leeghwater nog maar weinig gebruikt, per jaar zo’n 600 uur. Alleen als de andere gemalen in de Haarlemmermeer het water niet meer kunnen afvoeren, wordt De Leeghwater in gebruik gesteld.
  • Gemaal Cruquius, In tegenstelling tot De Lijnden en Leeghwater is De Cruquius later niet gemoderniseerd. Het gemaal deed geen actieve dienst meer sinds 1912, vanaf dat jaar was de Cruquius een reservegemaal. In 1932 werd het definitief stilgelegd – de officiële sluiting vond plaats op 10 juni 1933. De stoomketels werden verschroot. De andere twee gemalen waren wel gemoderniseerd en konden vanaf die tijd ook zonder De Cruquius de polder drooghouden. Het  Cruquius doet hoofzakelijk nog dienst als museum.
  • Gemaal Lijnden, in 2005 is het gemaal gesloten en vervangen. Het nieuwe gemaal uit 2005, met drie pompen, heeft een capaciteit van 1275 m3 per minuut, 50% meer dan het oude gemaal. Vandaag de dag pompt  alleen Lijnden de Haarlemmermeer droog, bij hevige regenval wordt Leeghwater ook ingezet.

Rondvaart Haarlemmermeer en ringvaart

Heeft u interesse of vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 0172 - 519 329
of of vraag een offerte aan: